Предизвикателствата пред водния сектор са фокус на 10-ата международна конференция Булаква

Индустриите, използващи вода в производството си се събират на форума Вода София в Интер Експо Център от 27 до 29 март. В рамките на единственото изложение в България, посветено изцяло на водния сектор, се провежда 10-ата международна конференция Булаква на тема „Инвестиционни предизвикателства пред водния сектор - иновативни решения и финансови стратегии“, организирана от Българската асоциация по водите (БАВ).

„Опазването на водния ресурс е изключително важно не само за България, но и за целия свят“, каза Малина Крумова, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройствието, която откри конференцията. Тя подчерта необходимостта от инвестиции в сектора и отчете значението на събитието. Важността на инвестициите в бе отбелязана и от Клара Рам, председател на Комитета по икономика на EurEau, а председателят на Унгарски воден клъстер Каролин Ковач подчерта основното значение на водния сектор за обществото.

В продължение на два дни, 27 и 28 март, участниците в конференцията поставят на дневен ред нуждата от инвестиции във ВиК сектора, финансово изгодните решения за отпадъчни води, управлението на отпадъчни води в държавите от Дунавския регион. На обсъждане ще бъде подложен и новият закон за ВиК – сектора. В рамките на събитието се организира семинар „Оценка и подобряване на енергийната ефективност в промишлеността със средствата на информационните технологии и автоматиката.“.

Изложение Вода София се провежда паралено с единствения в България форум за машини и технологии в металообработката MachTech&InnoTech Expo.